Viikkosuunnittelu ja erilaiset työtilat ajankäytön ja työmotivaation taustavaikuttajina

Share |

Sunnuntai 16.2.2014 klo 16:06 - Tuula Piensoho


Työn tekemisen tavat ja paikat ovat muuttumassa. Normityöpäivä ei enää välttämättä sisällä työskentelyä omassa työhuoneessa, tutun ja turvallisen työpöydän takana.

Saku Tuomisen ja Pekka Pohjakallion ”Työkirja – työelämän vallankumouksen perusteet ” on mielenkiintoinen tuttavuus ja kirjasta saa monia hyviä ja käytännönläheisiä ohjeita siihen, miten uudelleen organisoida omaa työn tekemisen tapaa ja paikkaa.

Kirja ohjeistaa suunnittelemaan työviikkoa etukäteen, edellisen työviikon päätteeksi, ja jokainen päivä edellisen päivän päätteeksi. Tämä on mielestäni erittäin hyvä ja toteuttamiskelpoinen ohje. Kun yhä useampi työskentelee muualla kuin omassa toimistossa, selkeät suunnitelmat jäsentävät työntekoa ja vähentävät stressiä. Kaikkea ei tietenkään pysty eikä ole tarpeenmukaista suunnitella etukäteen. Hyvä on kuitenkin olla selkeä ”plääni” tulevalle viikolle.

Työviikkoon on hyvä rakentaa muutama vakiopalanen, sanoo kirja. Monissa kollegakeskusteluissa on tullut vinkki siitä, että muistaa ainakin kalenteroida ruokatauon jokaiselle työpäivälle. Lisäksi voi miettiä myös sitä, onko syytä varata jokaiselle päivälle vähintään tunti ” kokouksista vapaa”-työskentelyjakso.

Työrytmiä suunnitellessa, on hyvä huomioida myös työn tekemisen paikkoja. Työpäivässä on usein erityyppisiä tehtäviä, jotka vaativat erilaista mielentilaa ja rauhaa. Tuominen & Pohjakallio ehdottaa miettimään itselle ainakin kolme erilaista työtilaa, joista yksi voi olla nykyinen toimisto, jossa voi hoitaa juoksevia asioita.

Oman työpisteen lisäksi toinen tila voisi olla tila, jossa kykenee keskittymään paljon toimistoa paremmin. Se voisi esimerkiksi olla kahvila tai jokin toimiston yllättävä tila, jota saa käyttää. Ja kolmas tila on paikka, jossa mikään ei häiritse sinua, kertoo kirja.

Näin avokonttoriaikaan nämä suositukset ovat mielestäni erittäin varteenotettavia ja tuovat varmasti toteutuessaan lisää työmotivaatiota ja mielenrauhaa.

Avainsanat: ajankäyttö, työmotivaatio, moninaiset työtilat, työviikon suunnittelu


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini