Perheystävälliset käytännöt käyttöön työpaikoilla

Share |

Sunnuntai 9.3.2014 klo 17:27 - Tuula Piensoho


Joskus on hyvä katsoa taaksepäin ja aprikoida, missä kaikessa on tullut oltua mukana. Työn ja perheen yhteensovittamisen kysymykset tulivat jälleen ajankohtaisiksi, kun papereita järjestellessäni löysin hankkeen TyPeSANOMAT.

Oppimisverkostot työn ja perheen tasapainon rakentajina EQUAL- hankkeessa julkaisimme vuosien 2006 - 2007 aikana kolme eri teemoihin keskittyvää lehteä. Ne ovat lehtiä, joista olen edelleen todella ylpeä. Kiitos Kirsikka, ilman työpanostasi emme olisi onnistuneet niin hienosti!

Viimeisessä ns. juhlanumerossa julkistettiin hankkeen perheystävällisyyden teesit otsikolla ”Elämänmeno uusiksi, perheystävälliset käytännöt tavaksi”.

Tuossa jutussa kirjoitin, että ”teeseihin olemme kiteyttäneet ne asiat, jotka haluamme tuoda hankkeen tuloksina julkiseen keskusteluun ja päättäjätahojen tietoisuuteen”.  Me hankkeen toimijat vaadimme tuolloin syvällistä asenne- ja arvomuutosta elämänmenoon ja perheystävällisten käytäntöjen juurruttamista työelämään.

Kävimme useiden päättäjien puheilla esittelemässä teesit. SAK:ssa vierailimme silloisen puheenjohtaja Lauri Ihalaisen ja SAK:n työelämäasiantuntijoiden luona, STTK:ssa tapasimme lakimies Anja Lahermaan ja sosiaali- ja terveyspoliittisen asiantuntija Mervi Flinkmanin. Ohjelmassa olivat myös Akavan edustajat, silloinen opetusministeri Sari Sarkomaa sekä EK:n apulaisjohtaja Eeva-Liisa Inkeroinen.

Esitän tässä teesimme lyhykäisyydessään. Kuten teeseissä usein on, oli myös näissä laajempi selvitysosa. Teesit ovat seuraavat:

1. Perheystävällisyyttä edistävää arvo- ja asennekasvatusta tarvitaan

2. Naisilla ja miehillä on oltava tasa-arvoiset oikeudet työhön ja perheeseen

3. Lainsäädäntöä tulee kehittää yksilöiden ja perheiden tarpeita huomioiden

4. Perheystävällisyyden kehittämisessä johto ja esimiehet ovat avainasemassa

5. Työyhteisön pelisääntöjen on oltava selkeitä ja kaikkien tiedossa

6. Työaika-autonomian avulla tuetaan työntekijöiden hyvinvointia

7. Perheet tarvitsevat toimivia tukiverkostoja ja -palveluja

Työterveyslaitos on nyt omassa Työ ja perhe-elämä -ohjelman workshopeissa juurruttamassa työn ja perheen yhteensovittamisen käytäntöjä työpaikoille ympäri Suomen. Toivotan heille työhön onnea, sillä paljon on vielä tehtävää.

 

Avainsanat: työn ja perheen yhteensovittaminen, perheystävällisyyden teesit, työelämän pelisäännöt, tasa-arvo, työaika-autonomia


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini