Jaettu lastenhoitovastuu tekee hyvää naisten eläkekertymille

Torstai 31.10.2013 klo 17:42 - Tuula Piensoho

Taloussanomissa oli tämän vuoden alkupuolella juttu eläkekertymistä otsikolla ”Epätasa-arvoa hautaan asti”. Kun naisen euro on työuran aikana 82 senttiä, eläkkeellä se on enää 78 senttiä. ERTO:n puheenjohtaja Juri Aaltosen mukaan syy löytyy perhevapaista ja eläkejärjestelmästä.

Näinhän se on, että eläkeasioista moni ei piittaa nuorempana. Tuo aika tuntuu olevan silloin hyvin kaukana tulevaisuudessa. Niinpä. Voi sanoa, että näin oli myös kohdallani. Oli tärkeämpää huolehtia perheestä, kehittää omaa ammattitaitoa ja tehdä töitä.

Lasten ollessa pieniä olin osa-aikatöissä. Se helpotti työn ja perheen yhteensovittamista, mutta siitä oli sitten omat seurannaisvaikutukset eläkkeen suuruuteen. Työuran alun osa-aikatyöt kerryttivät hyvin vähän eläkettä. Kun sitten sai käteensä laskelman omasta eläkekertymästään, tuli vähän outo olo.

Mitä tästä olisi opittavaa? Itse ajattelen, että naisten tulisi vakavasti ottaa huomioon se, mitä osa-aikaiset työtehtävät ja/tai pitkät hoitovapaat tekevät heidän eläkekertymilleen. Voihan myös olla, että oman työuran loppuvaihekaan ei ole sellainen kuin itse toivoisi.

Tiedän, että lasten ollessa pieniä äideillä on usein kova halu olla kotona niin pitkään kuin vain mahdollista. Jos ja kun se vain on perheen talouden kannalta mahdollista. Mutta kun ajatellaan naisen omaa tulevaisuutta, tämä ei ole välttämättä hyvä ratkaisu.

Kun isiä nyt kannustetaan monin tavoin ottamaan vastuuta perheestä, minä kannustan äitejä vastaavasti olemaan kaukonäköisiä ja ottamaan huomioon sen, että 60-kymppisenä ei ole kovin kiva elellä pienen eläkkeen turvin.

Oikeudenmukaisempaa on, että lastenhoitovastuu jaetaan kumppaneiden kesken. Tämä, paitsi että mahdollistaa miehille tutustumisen omiin lapsiinsa, antaa naisille mahdollisuuden tasa-arvoisempaan työelämään ja lopulta tasa-arvoisempaan eläkkeeseen.

 Julkaistu Tuusulanjärven ViikkoUutisissa 27.10.2013

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: eläkekertymät, osa-aikatyö, pitkät hoitovapaat, jaettu lastenhoitovastuu, vanhempainvapaat, tasa-arvo