Onni yksillä - kesä kaikilla!

Tiistai 19.7.2016 klo 22:28 - Tuula Piensoho

Heinäkuu on parhaimmillaan. Pitkän odottelun jälkeen lämmin säärintama näyttäisi tulleen Suomeenkin. Katselen mökin ikkunasta ilta-auringon valaisemaan pihaa. Kaunista!

Mutta… Tänään saimme ikäviä uutisia Suomesta. Suuri toimija ja työllistäjä Anttila haettiin konkurssiin. Mitä tämä sitten tarkoittanee 1300 työntekijän näkökulmasta? Jatkaako yritys toimintaansa, ostaako joku sen vai mitä? Saavatko työntekijät pitää työnsä? Vai ovatko irtisanomiset edessä?

Suomi on kansainvälisillä mittareilla menestynyt maa niin onnellisuuden, demokratian ja tasa-arvoisuuden kuin vaikkapa koulutustason suhteen. Meillä siis menee hyvin. Mutta meneekö kaikilla ja kenellä ei?

Tutkijat ovat nostaneet esille sen, että osalla suomaisia menee todella hyvin, mutta samanaikaisesti osa köyhtyy entisestään. Tämä ei voi olla vaikuttamatta siihen, että monet ovat tyytymättömiä omaan tilanteeseensa ja Suomeen ylipäätänsä.

Työttömän ja syrjäytyneen voi olla vaikea nauttia kesästä, vaikka siihen kovasti kannustankin.

 Kesä on kuitenkin nyt kaikilla!

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kesä, onni, nautitaan, konkurssi

Unelmista, onnistumisista ja epäonnistumisista

Perjantai 6.12.2013 klo 14:25 - Tuula Piensoho

Tekesin 4.12. pidetyssä ”Elinvoimaisia unelmia”-seminaarissa puhuttiin otsikon mukaisesti unelmista. Seminaari innosti miettimään niin omia unelmia kuin iltapäivällä oman Dream teamin unelmia. Mutta ei pelkästään unelmia vaan myös tekoja unelman saavuttamiseksi. Mihin sitoudun, mikä on lupaukseni unelman eteenpäin viemiseksi?

Päivän aikana muistutettiin useammankin esiintyjän ja panelistin äänellä siitä, että unelman toteutumisen esteenä ei ole epäonnistuminen. Monesta epäonnistumisesta syntyy onnistumisia. Kun oikein sisuuntuu ja päättää, että tämä ei jää tähän – siitä seuraa usein onnistuminen. Se ei välttämättä ole juuri sitä, mitä ensin olit tavoittelemassa. Mutta siitä syntyy jotain muuta, ja usein myös parempaa.

Itselläni on useita vastaavanlaisia kokemuksia tästä omassa elämänkulussani. Olen säännöllisesti epäonnistunut, mutta säännöllisesti myös onnistunut. Ehkä tästä on hyvä antaa joku esimerkki asian ymmärtämistä edistääkseni.

Omat äitiyden kokemukseni eivät olleet millään tavalla oppikirjamaisia tuolloin 1970 – 80-luvulla. Päinvastoin. Asia vaivasi minua niin paljon, että päätin ottaa asiasta selvää kysymällä muilta äideiltä heidän kokemuksiaan. Kokosin serkkuni kanssa hyvän, monipuolisen aineiston eri vuosikymmenillä synnyttäneiltä äideiltä. He kirjoittivat kokemuksistaan avoimesti. Tarjosimme tätä aineistoa kirjaideana eri kustantajille. Ketään ei tuolloin kiinnostanut naisten raskaus- ja synnytyskokemukset. Olimme liikkeellä liian aikaisin kuten myöhemmin totesin.

Serkkuni jäi pois prosessista oman elämäntilanteensa takia ja minultakin aineisto hautautui kaapin hyllylle kunnes vuoden 1995 – 96 vaihteessa päätin, että aineisto täytyy käsitellä. Liian monet naiset olivat antaneet kokemuksilleen äänen ja minun piti kunnioittaa heitä. Aloin tekemään väitöskirjaa tästä aineistosta. Väitöskirjani valmistui ja väittelin vuonna 2001 aiheesta Äitiyden alkumetrit.  Epäonnistuminen oli käännetty voitoksi, onnistumiseksi. Vieläpä hienoin arvosanoin ja tuloksin.

Väitöskirjassani kirjoitin seuraavaa:” …oppimisen näkökulmasta epäonnistuneilla synnytyskokemuksilla saattoi olla myös päinvastaisia seurauksia naisen, hänen lähiympäristönsä kuin yhteiskunnankin elämään. Nämä omissa synnytyksissään kovia kokeneet naiset olivat kokemuksen myötä aktivoituneet ja oppineet sellaisia asioita, joista ns. normaalisynnytyksiä kokeneet naiset olivat jääneet paitsi.” Mezirowin (1991;1969) sanoin voisi todeta, että uudistava oppiminen tulee mahdolliseksi usein juuri pysähdyttävien kokemusten kautta. Eli kansanomaisesti ilmaistuna erilaisten mokien ja epäonnistumisten kautta.

Elämässäni on ollut paljon vastaavanlaisia tapahtumaketjuja. Voisin jopa väittää, että olen epäonnistumisen mestari ja oppimiseni on usein juuri vaatinut polttoaineekseen jonkun mokan.

Tänä keväänä koin suuren menetyksen, johon en itse ollut syypää tai itse millään tavalla mokannut. Aion kääntää senkin voitoksi ja onnistumiseksi. Olen jo pitkällä toteuttamassa uutta unelmaani.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Unelma, onnistuminen, epäonnistuminen, moka, uudistava oppiminen