Palkkaa yli viisikymppinen töihin! - haaste vastuullisille yrityksille!

Lauantai 24.10.2015 klo 8:53 - Tuula Piensoho

Tämän päivän viisikymppiset ovat pääsääntöisin terveempiä ja koulutetumpia kuin aiemmat sukupolvet, mutta samalla uusien haasteiden edessä. Monet tasapainoilevat hoitaessaan samanaikaisesti lapsenlapsiaan ja ikääntyneitä vanhempiaan.

Keskeinen haaste 50+ työntekijöillä on uudelleen työllistyminen käytyjen yt-neuvottelujen lopputuloksena. TEM:n mukaan työttömänä oli syyskuussa 125 400 yli viisikymppistä työnhakijaa.

Hallitus peräänkuuluttaa meitä kaikki kantamaan vastuumme maamme tuottavuusloikasta.

Sopii kysyä, miten se on ylipäätänsä mahdollista jatkuvien leikkausten ja yt-neuvottelujen Suomessa?

Yli viisikymppisten asema työelämässä puhututtaa minua. Se on minulle henkilökohtaisesti tärkeä aihe. Kun yt-neuvottelut päättyvät irtisanomisiin, 50+ työntekijät ovat usein ensimmäisinä irtisanottavien listalla.

Miten olen tehnyt asian eteen? Olen kehittänyt 50+ toimintamallin yritysten ja organisaatioiden käyttöön viisikymppisten työntekijöiden voimaantumista edistämään. Se on työpaikkojen käytettävissä niin halutessaan. Viimeisimpänä olen käynnistänyt Järvenpäässä syksyn aikana maksuttomia vertaisryhmiä 50+ ikäisten työnhakuun ja jaksamiseen.

Vertaisryhmä tukee yli viisikymppisten motivaatiota työnhakuprosessissa että edesauttaa jaksamisessa. ”Viisikymppinen tarjolla töihin”-ryhmän ensimmäinen tapaaminen oli Järvenpään kirjastossa 8.10.2015. Tärkeä osa toimintaa on mahdollisuus käydä omaa tilannetta läpi ja saada tukea toisilta. Merkityksellistä on myös löytää omat unelmat ja menetyksestä huolimatta löytää elämästä myönteisiä ja elämää kannattavia asioita ja ihmissuhteita. Seuraavat tapaamiset ovat Järvenpään kirjastossa 21.10 klo 16.15 - 17.45 ja 3.11. klo 16.15 – 17.45.

Näiden vertaisryhmien lisäksi peräänkuulutan Keski-Uudenmaan alueelle aktiivisia toimia 50 + ikäisten työllistämisen edistämiseksi yrityksiltä ja muilta organisaatioilta. Suomessa on Palkkaa nuori töihin- ja Palkkaa pakolainen -haasteita. Tähän kokonaisuuteen sopisi hyvin myös Palkkaa yli viisikymppinen töihin -haaste yrityksille.

Tulen olemaan yhteydessä Keski-Uudenmaan työnantajiin, järjestöihin sekä työvoimaviranomaisiin. Haastan vastuullisia työnantajia ja toimijoita yhteistyöhön miettimään toimia 50+ työntekijöiden työllistämisen edistämiseen. 

Kirjoitukseni oli Keski-Uusimaan Lukijalta-palstalla 24.10.2015

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: viisikymppiset, työttömät, työllistyminen, vertaisryhmät

Viisikymppinen NYT! - sparrausta työnhakuun ja jaksamiseen

Maanantai 19.10.2015 klo 15:56 - Tuula Piensoho

Nykypäivän viisikymppiset elävät monien haasteiden keskellä. Myös he elävät ruuhkavuosia: ovat aktiivisesti mukana työelämässä, mutta huolehtivat usein samalla omista vanhemmistaan ja antavat aikaansa lastenlastensa hoitoon.

Keskeinen haaste viisikymppisillä on uudelleen työllistyminen käytyjen yt-neuvottelujen lopputuloksena. Tilastokeskuksen mukaan työttömänä on tällä hetkellä 125 600 yli viisikymppistä työnhakijaa.

Syksyn aikana Järvenpäässä käynnistyy vertaisryhmiä 50+ työnhakuun ja jaksamiseen. Vertaisryhmä auttaa ylläpitämään viisikymppisen aktiivisuutta, motivaatiota, voimaantumista sekä työnhakuprosessissa että jaksamisessa. Vertaisryhmä tarjoaa myös mahdollisuuden tavata muita samassa elämäntilanteessa olevia, joiden tuki on erityisen tärkeä henkilökohtaisessa muutostilanteessa.

”Viisikymppinen tarjolla töihin”-ryhmän ensimmäinen tapaaminen oli Järvenpään kirjastossa 8.10 klo 18 - 19.30. Vertaisryhmän tavoitteena on edistää työnhakijan työllistymistä mm. kannustamalla aktiiviseen työnhakuun. Tärkeä osa koostuu mahdollisuudesta käydä omaa tilannetta läpi ja saada tukea toisilta. Merkityksellistä on myös löytää omat unelmat ja menetyksestä huolimatta löytää elämästä myönteisiä ja elämää kannattavia asioita ja ihmissuhteita.

Vertaisryhmä tapasi toisen kerran 13.10. Tuolloin teemana keskeisenä teemana olivat mm. omat tavoitteet/unelmat työn/työpaikan suhteen ja mistä löydän energiaa ja innostusta elämääni. Seuraavat vertaisryhmätapaamiset ovat Järvenpään kirjastossa 21.10 klo 16.15 - 17.45 ja 3.11. klo 16.15 – 17.45.

Toiminta on maksutonta. Lisätietoja saat numerosta 045 1218890/tpiensoho@gmail.com/valmentaja Tuula Piensoho.

Tervetuloa mukaan!

 

 

 

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: 50+, viisikymppinen, vertaisryhmä, työllistyminen, yt-neuvottelut, työttömyys, jaksaminen, voimaantuminen