Fb-yhteisön 50PlusFoorumin käynnistäminen

Lauantai 12.12.2015 klo 0:05 - Tuula Piensoho

Viimeiset viikot ovat kuluneet tiiviisti uuden Fb-yhteisön 50PlusFoorumin käynnistämisessä. Aina unohtaa, miten paljon uuden fb-sivuston luominen ottaa aikaa, vaikka tämä ei ole suinkaan ensimmäinen perustamani facebook-sivusto.

Työ ei suinkaan tarkoita vain sivuston avaamista ja taustakuvan ja profiilikuvan valitsemista vaan paljon, paljon muuta.

Kaikkein aikaa vievin osuus on mielestäni sivuston markkinointi. Eli kertoa maailmalle, että täällä ollaan. Ei siis auta, että pykää sivuston valmiiksi vaan täytyy heti miettiä sitä, miten viestiä fb-maailmassa siitä, että kyseinen yhteisö on perustettu.

Voi tietysti laittaa siitä tietoa omille kavereille, yhteistyökumppaneille jne. sähköpostiviesteinä ja toivoa, että he jakavat tietoa eteenpäin. Sitten voit myös itse olla aktiivinen ja kirjoittaa potentiaalisille fb-sivuille oman yhteisön perustamisesta ja pyytää tutustumaan ja tykkäämään sivustosta.

Itse koen tämän erittäin haasteellisena, kun minulla ei ole viestintä- tai markkinointikoulutusta takataskussani. Onneksi sain apua Keski-Uusimaa -lehdeltä. Lehdessä julkaistiin joulukuun alussa uutinen "Ilmianna 50+ myönteinen työpaikka". Samassa yhteydessä kerrottiin uudesta Fb-yhteisöstä 50PlusFoorumi.

Olen myös ollut yhteyksissä puhelimitse työnantajiin, ja tätä osuutta minun tuleekin jatkossa vahvistaa. Pelkkä sähköpostittelu ei välttämättä auta eteenpäin, koska haluan saada erityisesti yrityksiä ja muita työpaikkoja mukaan.

Sama koskee myös 50+ työnhakijoita. Heidän mukaantulonsa on ensiarvoisen tärkeää, onhan sivusto perustettu nimenomaan saattamaan yhteen työnhakijoita ja yrityksiä. Ihannetilanne on se, että sivustolla esitetään työtarjouksia sekä kerrotaan omista työllistymistarpeista.

Myönteistä on, että mukaan on tullut toimijoita, jotka haluavat viedä 50+ asiaa eteenpäin eri foorumeilla.

Tällä hetkellä olen kerännyt sivustolle aiheeseen liittyvää tietoa vähän eri näkökulmista, toki aina liittyen 50+ työntekijän tilanteeseen.

Ja lopuksi. Sivuston tarkoitus on toimia paitsi työnhakijoiden ja työnantajien foorumina, myös kannustaa työnhakijoita ja työssä olevia sekä vaikuttaa yleiseen asenneilmastoon.

Asenneilmasto voi olla vähän liian negatiivinen suhteessa 50+ työntekijän vahvuuksiin ja työssä menestymiseen. Tämä taas näkyy siinä, että yt-neuvotteluissa helposti halutaan luopua talon viisi-kuusikymppisistä ja vastaavasti rekrytointitilanteessa valitaan mieluusti nuorempi työnhakija kuin esimerkiksi 50+ työnhakija.

Tähän on saatava muutos! Meillä ei ole varaa tuhlata osaamista ja lannistaa ihmisiä, joilla pitäisi olla työuraa jäljellä 10 - 15 vuotta, mutta joiden työelämään takaisin pääseminen on niin vaikeaa.

 

 

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: fb-yhteisö, 50PlusFoorumi, 50+työntekijät, työllistyminen, yhteistyö

Juniorit ja seniorit - kohtaamisia arjessa

Torstai 14.11.2013 klo 21:36 - Tuula Piensoho

Istun vastaanottotilassa odottamassa vuoroani. En voi olla huomaamatta, miten vastapäisen oven nuori valkotakkinen ponnarimies puristaa ystävällisesti hymyillen rouvan ja herran kättä. Ja toivottaa iäkkään pariskunnan tervetulleeksi. Tervetulleeksi minne? Vastaus kuuluu: terveyskeskukseen ja lääkärin vastaanotolle.  

On kulunut jokunen aika siitä, kun viimeksi käytin terveyskeskuksen palveluja. Paikka on sama eikä sisustuksessakaan ole tapahtunut suurempia muutoksia. Suurin muutos tuntuu olevan asiakaskunnan ikääntyminen. Tunnen itseni lähes nuoreksi silmäillessäni kanssaodottajia. Missä ovat äidit ja isät pienine lapsineen tai työikäiset sairastajat? Eivät täällä. Odotushuone on täynnä eläkeläisikäisiä kuntalaisia.

Lääkärit puolestaan näyttävät tämän lyhyen havainnoinnin tuloksena olevan nuoria. Sanoisin, että jopa nuorempia kuin omat lapseni. Mahtavatko he olla vielä valmiita vai vasta harjoittelemassa?

Olen kirjoittanut useampia blogeja ikääntyvien työntekijöiden asemasta nykypäivän Suomessa. Työpaikoilla työntekijät yhä useammin ovat joko junioreja eli työelämään juuri tulleita tai senioreja, joilla on työuraa jo melkoisesti takanapäin. Puhutaan ns. U-käyrästä. Työpaikoilla juniorien ja seniorien yhteistyön edistäminen onkin kaikin tavoin tärkeää, haasteellistakin.

Nuorten ja ikääntyneiden kohtaamiset lisääntyvät ja tulevat esille hyvin monissa erilaisissa tilanteissa. Näitä kohtaamisia on päivittäin työpaikoilla työkavereiden kesken ja suhteessa asiakkaisiin kuten edellä kerrotussa esimerkissä.

Suomalaisten ikääntyminen näkyy hyvin terveyspalvelujen käytössä ja työelämän ”nuorentuminen” lääkäreissä. Oli aika, kun terveyskeskusten odotustilat olivat täynnä pieniä lapsia vanhempineen. Lääkärit taas olivat pitkään työssään olleita, ikääntyneitäkin. Nyt näyttäisi olevan aivan päinvastoin. No, voi kyllä todeta, että perustan kirjoitukseni hyvin lyhyeen havainnointiaikaan. Ja tiettyyn kellonaikaan. Siitä ei siis todellakaan voi tehdä kauaskantoisia johtopäätelmiä eikä tässä se ole tarkoitukseni.

Palaan vielä tuohon nuoreen lääkäriin ja hänen ystävälliseen käytökseensä. En tiedä, mitä ovien takana tapahtui, millaisia diagnooseja hän teki jne. Ystävällisyydellä ja avoimuudella on joka tapauksessa aivan mahdottoman suuri merkitys asiakastyössä ja ihmisten kohtaamisessa. Tuossa pienessä hetkessä oli mielestäni kahden hyvin eri-ikäisen sukupolven kaunis kohtaaminen, jollaisia toivoisi tapahtuvan elämässä enemmänkin. Niin työelämässä kuin meidän jokapäiväisessä arjessakin.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: juniorit, seniorit, ikääntyvä Suomi, sukupolvet, yhteistyö